Hanne Andersen

Hanne Andersen

Stresscoach, socialrådgiver & uddannelses-erhervsvejleder

60 87 47 60
hanne@tankliv.dk
facebook.com/TankLiv
@TankLiv
CVR:35 06 60 39

TANKER OG FØLELSER PÅVIRKER DIN KROP

Skrevet Torsdag d. 13 August 2015 af Hanne Andersen

Velkommen tilbage efter en forhåbentlig dejlig ferie, hvor du har fået "opladet batteriet". 

Måske har du frygtet at vende tilbage til jobbet, hvor bunker af ugjort arbejde har ventet på dig.

Måske skal du starte på et nyt studie eller du skal have samlet op i dit nuværende studie.

Måske har du følelsen af, ikke at kunne slå til eller er skamfuld over at være bagud.

Måske fik du ikke alle dine forventninger til ferien indfriet, fordi der kom andre ting i vejen.Alle disse følelser bliver til rå kemi i din krop. 

 

Jeg har ofte sagt, at du ikke kan adskille dit fysiske helbred fra dine følelser og tanker. Hver eneste følelse du har, påvirker en del af din krop.

Stress er i bund og grund en følelse, som faktisk kan anrette skade på dit fysiske helbred. Det gælder især, hvis du samtidig, ikke er så god til at passe godt nok på dig selv i forhold til, hvad du indtager af mad og drikke, om du får motion og en god søvn. 

Men selv om du synes, du gør alt det "rigtige", kan dine tanker og følelser -  både de kroniske og de akutte - udøve stor magt over din krop.

Den klassiske definition af stress er:

"Enten er der tale om en reel - eller en forestillet trussel, som din krop reagerer på."

Din krops naturlige stressrespons kan have en betydelig indvirkning på dit immunforsvar, din hjernes kemi, dit blodsukker, din hormonbalance, og meget mere.

 

I de senere år har der været en stigning i tilbud om sind-krop behandlinger, der tager højde for denne indbyrdes forbindelse mellem tanker, følelser og fysisk sundhed.

F.eks  EFT (Emotional Freedom Technique), der er blandt de mest effektive.

 

Indenfor den traditionelle  sundhedsvidenskab er der stadig en tilbageholdende holdning til at anvende  sind-krop paradigmet. Og en af ​​de faktorer, der holder dem tilbage er, at man ikke kan se eller måle følelser inden i din krop.

Men bare fordi vi endnu ikke har teknologien til at visualisere sind-krop-forbindelsen, betyder ikke, at den ikke er der!

 

Det interessante at bemærke, er, at bestemte følelser, af f.eks. smerte i visse områder af din krop, som den traditionelle sundhedsvidenskab ikke kan give en forklaring på, kan være svaret på, at der f.eks. kan være tale om en langvarig stresstilstand, eller begyndende depression, som f.eks opleves som smerter i hjertet. Undersøgelser af hjertet vil nok ikke vise, at der er noget fysisk galt med hjertet.

Ekstrem sorg (eller enhver anden ekstremt stressende begivenhed) kan også have en ødelæggende effekt. F.eks.har man set, at risikoen for at dø af hjertetilfælde stiger hos mennesker, der har mistet en elsket. 

Man har også forsket i, og fundet evidens for, at følelserne vrede og frustration kan bære ansvaret for hjerte/kredsløbsforstyrrelser. Herunder f.eks åreforkalkning m.m.

 

Mens mekanismen i disse sind-krop forbindelser, stadig bliver mere og mere belyst, bliver det også mere og mere kendt, at din hjerne og dermed dine taner og følelser spiller en rolle i din oplevelse af fysisk smerte og dermed også kan spille en væsentlig rolle i udviklingen af kroniske sygdomme.

 

Foruden de tidligere nævnte undersøgelser af forbindelsen mellem stress og  sænket immunsystems funktion, forhøjet blodtryk og kolesterolniveau,  ændringer i hjernens kemi, blodsukker, og hormonal ubalance, har det også vist sig at øge den hastighed, hvormed f.eks.  cancer tumorer vokser.  En af grundene til dette har at gøre med den måde den biologiske stress respons fremmer betændelsestilstande i kroppen.

 

Når du er stresset, frigiver du stress hormoner som cortisol, som forbereder din krop til at kæmpe eller flygte fra den stressende begivenhed. Din puls stiger, dine lunger tager i mere ilt, blodgennemstrømningen øges, og dele af dit immunforsvar bliver midlertidigt undertrykt, hvilket reducerer din inflammatorisk reaktion på patogener og andre udefrakommende angribere.

 

Når stress bliver kronisk, bliver dit immunforsvar mere og mere desensibiliseret til cortisol, og eftersom en betændelse delvis er reguleret af dette hormon,vil dets nedsatte følsomhed øge den inflammatoriske respons og får betændelsen til at blive en kronisk tilstand.

 

Selvom det ikke er muligt at fjerne stress helt, kan du hjælpe din krop til at kompensere for den bioelektriske kortslutning forårsaget af følelsesmæssig stress.

Når betændelsestilstande bliver kroniske kan den komme til udtryk i hele din krop. Det kan være i huden, som acne eller eksem, det kan være i leddene i form af gigt, og det kan være i luftvejene eller mave/tarm. 

 

Nogle af de almindeligste følelser, der indvirker stærkest på f.eks.din mave/tarm er: Afsky, frygt, angst og skam. "Alle fire af disse følelser er også generelt dem, der mærkes af dem, der oplever depression, og det er ikke overraskende at se en stærk forbindelse mellem disse følelser og mave/tarm problemer. 

Vi kender alle sammen, hvordan vi i pressede situationer får for megen mavesyre. Vi kender også til børn, som fortæller, at de har ondt i maven. 

Der er allerede en række studier, der viser, at f.eks. vrede og frustration kan give forhøjet blodtryk, kolestorolproblemer og dermed hjerte/karsygdomme. 

 

Hvis du ikke helt tror på den der med sammenhængen mellem dine tanker og din fysiske krop, så prøv bare lige her, at tænke på et stykke citron, du lige nu er på vej til at tage ind i munden. 

Straks vil du mærke, at du får mere mundvand og måske endda en lidt skærende fornemmelse i kæben.

Men når jeg nu påstår, at dine tanker og følelser bærer ansvaret for en række sygdomstilstande forårsaget af en eller anden stresstilstand, må konsekvensen heraf jo være, at du også kan tage ansvaret for at ændre på dine tanker og følelser, så du kan genvinde ballancen igen. 

 

Så, hvis du vil forbedre din sundhed og slippe af med kroniske betændelses- og smertetilstande kan det være, at du skal have givet din tanke- og følelsesmæssige del af dit liv,  et serviceeftersyn. 

 

 

- Se mere på: http://www.enlightened-consciousness.com/technology-finally-reveals-how-emotions-manifest-in-your-body/#sthash.102UZuxU.dpuf

 


GOD SOMMER

Skrevet Torsdag d. 2 Juli 2015 af Hanne Andersen

Sommeren er over os og TankLiv trækker stikket ud for de næste par uger. Du kan dog fortsat sende en mail og få svar i løbet af nogle dage. 
Mange har  set frem til at kunne slippe det daglige ræs og bare slappe af, uden forpligtelser. Og det ER vigtigt at... Læs mere

STRESS - et fælles arbejdsmiljø anliggende

Skrevet Søndag d. 12 April 2015 af Hanne Andersen

TankLiv tilbyder lige nu  FYRAFTENSMØDER om stress i DIN fagforening, under titlen: 


Rundt om stress og stressrelateret sygdom


Aldrig før har stress været et mere aktuelt emne, når vi taler om arbejdsmiljø. Og samtidig er det blevet gjort til et individuelt problem, som den enkelte står alene med, ved f.eks. at blive sygemeldt.
Stress er... Læs mere

Stress og folkesygdomme

Skrevet Søndag d. 22 Marts 2015 af Hanne Andersen

Når vi  ser de mange diffuse lidelser, som vi mennesker render rundt med i vores fysiske krop, det kan være noget med maven, hudproblemer, hyppige  infektioner, muskel og ledproblemer eller hjerte-karsygdomme, er vi tilbøjelige til at opfatte det som noget udefrakommende, som vi bliver ramt af. 
Det er noget vi alle har haft i min... Læs mere

Tilbagemelding

Skrevet Onsdag d. 11 Marts 2015 af Hanne Andersen


Jeg har her til morgen fået en mail med en tilbagemelding fra en klient, som jeg gerne må referere anonymt selvfølgelig. 
" Da jeg første gang var til stresscoaching tænkte jeg: Det klarer jeg aldrig. 
Når man er så langt ude som jeg var, er det svært at se,