Hanne Andersen

Hanne Andersen

Stresscoach, socialrådgiver & uddannelses-erhervsvejleder

60 87 47 60
hanne@tankliv.dk
facebook.com/TankLiv
@TankLiv
CVR:35 06 60 39

STRESS OG ANGST - en case

Skrevet Onsdag d. 9 August 2017 af Hanne Andersen

Det var en tydeligt angstpåvirket mand, der sad overfor mig med alle tegn på koldsved og halsen, der snørrer sig sammen.

Efter en intro-snak følte han sig allerede bedre tilpas og vi var enige om, at denne tilgang vil kunne hjælpe ham.

Med en kortlægning af hans samlede livssituation, skulle vi sammen, finde frem til det, som tricker hans angst i dagligdagen og som på nogle områder invaliderer en del mennesker i dagens Danmark.

Angst vil ofte være udefinerbart og ulogisk for andre og kan opstå med en pludselighed, så den angstplagede bliver angst for selve angsten. Og så har vi den onde cirkel.

Selve angstfølelsen er en stresstilstand for både psyken og kroppen at være i.

Ved hjælp af en META analyse, kan vi måske finde årsagen og få forløst den, ved hjælp af TFT, hvis klienten fx kan huske, at der har været et 'frossent øjeblik'  eller en UDIN, I hans liv, som nu gentagne gange bliver tricket, når han står i situationer der ligner - eller på det ubevidste sætter minder igang.

Men i mange tilfælde er det som at lede efter en nål i en høstak.

Angst kan nemlig være venligst overleveret fra vore forfædre og være gemt i vores DNA. Endda gennem generationer, for så at dukke pludseligt  op.

Det betyder ikke, at opgaven er umulig, idet vi så kan arbejde med selve ubehaget og den dertil kommende stresstilstand.

Stress er jo "bare" en biokemisk reaktion i kroppen, som skal tænde på alle kontakter, når vi føler vores liv truet.

Hjernen, som sender signalerne ned til stresshormonerne er jo ligeglad med, om det er en virkelig trussel, eller om det er noget vi forestiller os. Den gør jo bare det, den bliver bedt om eller er konfigureret til.

Derfor vil behandlingen bestå af en kombination af undervisning i at forstå sine stress signaler og dermed lære sig teknikker til at cope med stressen. 

TFT kan bruges til at bringe ubehaget ved angsten ned på et acceptabelt niveau.

Min klient oplyste, at have 8 på en skala fra 0-10.

Vi har aftalt et forløb på, i første omgang 5 gange og han har fået nogle "lektier" med sig hjem.

Den ene er en CD med opmærksomhedstræning, som ved brug to gange 1/2 time daglig, kan få hans stressniveau ned.

Den anden er kortlægning ved hjælp af dagbogsskriving ( skema), som vi kan tage udgangspunkt i til at finde det, som tricker.

Og endelig skal han kortlægge sit LIVSHJUL, som har til formål at finde ud af, hvor og på hvilken måde, han kan tage ansvar for - og forbedre sin situation på de, i livshjulet opsatte mål.

Allerede ved 2. besøg, var der sket en tydelig forandring.

Han fortalte, at han kunne mærke, at det havde hjulpet. Han havde lavet sine hjemmeopgaver og ville rigtig gerne fortsætte.

Det bliver spændende at se, når han bliver helt fri af angsten og kommer videre med det, han gerne vil i sit liv.

Jeg er jo ikke i tvivl ..