Hanne Andersen

Hanne Andersen

Stresscoach, socialrådgiver & uddannelses-erhervsvejleder

60 87 47 60
hanne@tankliv.dk
facebook.com/TankLiv
@TankLiv
CVR:35 06 60 39

Derfor bliver vi syge

Skrevet Torsdag d. 27 April 2017 af Hanne Andersen

Velkommen til alle jer nye, som kigger med her på siden..

Også tak til alle jer, der har kigget med i længere tid.

Jeg vil gøre mit bedste for at dele viden om stress og dens helbredsmæssige konsekvenser for især den enkelte, men også for vort samfund i disse år.

Ifølge Institut for Folkesundhed er mere end 35.000 sygemeldt pga stress og det koster samfundet ca 14 milliarder om året i sygedagpenge og udgifter til sundhedsvæsnet. Penge, som sikkert kunne bruges langt mere konstruktivt.

 

Flere og flere børn og unge mistrives her i landet, hvor vi ellers rangerer blandt "verdens lykkeligeste folk", men det er især aldersgruppen 25-44 år, der rammes hårdest.

 

Ordet stress bliver brugt på mange måder. Både når vi har lidt for travlt og når vi føler os fortabt i hverdagens gøremål.

 

Ordet stress kommer af latin og betyder "at stringere. At stramme eller snøre til.

Betegnelsen passer godt på den tilstand, man kan føle, nå stressen rammer. 

Stress sidder ikke (kun) i hovedet, selvom det kan føles sådan og selvom "relæet" som tænder stressresponsen sidder i hjernen. Endda helt nederst i vores ur-hjerne, Amygdala, centret for angst/ tryghed.

 

Faktisk er der tale om en fysiologisk og helt fantastisk "mekanisme" fra naturens hånd, som giver os uanede kræfter til at kæmpe eller flygte, når vi sanser en fare.

Dengang vi løb rundt på sletten, var det nødvendigt for vores overlevelse, så vi kunne undgå at blive ædt af rovdyrene.

Og derfor var det altafgørende for os at være i flok.

 

Men selvom evolutionen har udviklet vore hjerner og kunnen siden vi befandt os på sletten, er det den samme "mekanisme, der gør sig gældende i dag, når vores nervesystem observerer en fare. Og hjernens Amygdala kan ikke kende forskel på en reelt opstået fare eller noge tanker vi gør os. F.eks og især de bekymrende tanker om, hvorvidt vi er en del af en flok eller vores position i flokken.

Stressresponsen er den samme.

"At stramme eller snøre til" sker automatisk og fysisk i kroppen.

Blodforsyningen opreguleres i muskulaturen til flugt eller kamp, ( muskelspændinger), men samtidig nedreguleres blodforsyningen i vore indre organer til f.eks fordøjelsen, som kan gå i helt stå (forstoppelse). Til hjertet, som må pumpe hurtigere ( arytmi). Til lungerne, som giver hurtigere vejrtrækning (svimmelhed). 

Til leveren, som standser udskillelsen af affaldsstoffer og sin opbygning af nye byggesten til kroppen.

Alt imens binyrerne er på overarbejde for at producere de mængder af stresshormonerne adrenalin og kortisol, som vores mind-set har efterspurgt.

Alt dette sker på et splitsekund og er fra naturens side en meget intelligent funktion, som har gjort menneskets overlevelse mulig gennem årtusinder.

Men kun beregnet som en kortvarig indsættende virkning.

Når faren er overstået, SKAL kroppen vende tilbage til sin oprindelige konfiguration med hvile og restitution.

Det kan den også godt, hvis vi giver den lov!

Forbliver tilstanden i os i længere tid, fordi vi hele tiden føler os bekymrede over så det ene og så det andet, især i vore relationer til flokken, vil det være en for stor belastning for kroppen at være opreguleret. Og så indtræder sygdomme!

Sygdomme er altså kroppens intelligente modsvar på en langvarig belastende tilstand i flugt/kampnervesystemet.

Og når man på trods af lægevidenskabens mange landvindinger, alligevel ser så mange sygemeldinger og stigninger i antallet af de såkaldte folkesygdomme, børn og unge, der mistrives, skal svaret findes i den måde vi har valgt at leve på i et individualiseret konkurencesamfund, hvor "vi" ( flokken) er blevet til "mig" og det tåler vi ikke.

Sygdomme er altså regeneration af en for langvarig stresstilstand.

Når vi så føler os syge, tænker vi nok, at det er en ærgerlig ting og, at min krop har lavet en "fejl".

Vi siger jo, at vi "fejler" det og det og vi bliver lidt bange for selve sygdommen. (den syge dom). Og så er vi i princippet tilbage i stresstilstanden!

 

I TankLivs stresshåndteringsforløb er udgangspunktet derfor IKKE, at vi hver især skal træne robusthed, som tilsyneladende er det nye sort, men at vi skal finde tilbage til bæredygtige relationer i vores hverdag, som giver vores nervesystem følelsen af at være en del af en flok med værdi for os selv ( selvværd) og for fællesskabet. 

 

Når det sker, vil amygdala falde til ro og sørge for, at balancen mellem stress og regeneration vil finde sit naturlige leje.

 

Jeg starter nye tirsdags gruppeforløb for dig, der er ramt af stress og dig, der gerne vil vide mere om -og være med til at forebygge stress for dig selv eller andre, når der er 6 tilmeldte.

Du kan tilmelde dig på:

mail: info@tankliv.dk eller tlf: 60874760 og du vil blive kontaktet.