Hanne Andersen

Hanne Andersen

Stresscoach, socialrådgiver & uddannelses-erhervsvejleder

60 87 47 60
hanne@tankliv.dk
facebook.com/TankLiv
@TankLiv
CVR:35 06 60 39

Depression er din ven

Skrevet Onsdag d. 10 Februar 2016 af Hanne Andersen


Denne uges anonymiserede fortælling drejer sig om en 60 årig mand, som havde så alvorlige hjerte/kar problemer, at han stort set ikke kunne gå. Han havde fået by-pass operation. som var gået godt. Han havde fået førligheden tilbage i benene. 
Men oveni fulgte en depression, som han nu får medicin for. 
Faktisk får han så meget medicin, for både blodtryk og kolesterol, at han siger det udgør et helt måltid flere gange daglig. 
På mit spørgsmål om hans liv, fortæller han, at han blev anbragt som 3 mdr gammel og gennem hele sin opvækst boede mange steder. 
Hans eget familieliv har været kaotisk med mange brud og dårlig økonomi. 
For at forstå fysiske og psykiske lidelser, må vi tage udgangspunkt i, at vi mennesker på et helt basalt instinktplan er "flokdyr".
Vi har brug for at blive født og opvokse i tryghed. 
Ellers vil vi leve i en konstant årvågen tilstand, hvor vores nervesystem hele tiden scanner omgivelserne for fare på færde. 
Denne adfærd tager vi med os ind i voksenlivet og vores center for angst/tryghed nederst i hjernen, kaldet amygdala vil være tændt som en advarselslampe, der ikke kan slukkes og finde ro. 
Kolesterolet bruger vi til at danne vore territorial hormoner med. Så hvis vi hele tiden er truet på vores territorium, fordi vi er bange for at blive fyret, at blive skilt, at måtte gå fra hus og hjem, ja så vil man række ud efter kolesterol tung kost, som selvfølgelig ikke er så godt for os. 
Men hjertet og kredsløbet er ikke kun påvirket af kolesterol, men er især meget påvirket af vores generelle stressniveau. 
Stress er ikke at have travlt, men er netop at være konstant i kamp/flugt  nervesystemet. 
Når det står på i længere tid, vil vi være opgraderet ude i musklerne, men samtidig nedgraderet i de indre organers blodforsyning, herunder hjertets.
Her har vi en af forklaringerne på hjerte/kar sygdomme. 
En anden og ikke mindre interessant forklaring finder vi i et studie af en række mænds vredes score. 
Her viste det sig, at mænd med en høj vredesscore havde langt højere risiko for hjerte/kar sygdomme. 
Depression er i denne sammenhæng "plaster på såret". 
Når kroppen og psyken er i risiko for kollaps, sætter depressionen automatisk ind som en dæmper på hele vores nervesystem. Ja, vi sættes så at sige ud af spillet. 
Dette gælder selvfølgelig også for de følelser, vi egentlig gerne vil have. 
Vi får svært ved at "tage os sammen" til noget og får måske medicin, som går i kontra med naturens egen reguleringsmekanisme. 
Jamen, hvad kan vi så gøre?
Først og fremmest må vi erkende, at de mønstre vi har fået med os trænger til sanering og personlig udvikling. 
Det kan kræve terapeutisk behandling eller coaching, som ikke kan stilles til rådighed på samme måde som medicinsk behandling.